Brandul de tara





     Printre multe altele, germanii sunt renumiti pentru productia de masini si berea pe care o fac, francezii pentru produsele de lux (Louis Vuitton, Dior, Moet, etc) si branza, iar englezii sunt renumiti pentru facultati si cercetatori.


    Uitandu-ma in jur zilele astea as putea spune cu siguranta ca noi, romanii, am putea fi renumiti pentru dezbaterile foarte tehnice despre macroeconomie si legislatie, care sunt un fel de sport national.


     Deja oamenii stiu proceduri institutionale, numere de legi si ordonante care trebuie "abrogate", pentru ca nu este acelasi lucru sa zici ca trebuie "anulata" o ordonanta cu a zice ca trebuie "abrogata", si, da, oamenii de rand stiu asta.


     Singura problema este ca faptul ca oamenii au senzatia ca daca vad o stire de 2 minute la televizor, inteleg un sistem complex cand, de fapt, sunt manipulati cu termeni tehnici si jumatati de adevar.


     O sa folosesc ca exemplu un articol de pe dcnews intitulat: "Guvernul, lăsat pe dinafară de BNR. Soarta a sute de mii de români, în pixul lui Isărescu şi al oficialilor din Banca Naţională!", articol care induce inca din titlu ideea ca Isarescu este de vina pentru faptul ca guvernul are probleme in a face rost de bani.


     Reactiile la articol, mai degraba la titlul lui, nu intarzie sa apara:




    Cred ca daca te duci la tara si intrebi pe cineva care a facut agricultura toata viata, ce parere are despre faptul ca BNR a crescut rata dobanzii de referinta, o sa iti spuna ca este o greseala.

     La ora actuala insa, BNR este prins intre ciocan si nicovala, ciocanul este inflatia care tot creste si nicovala este cresterea preturilor, Ce se intampla este ca BNR incearca sa reduca cresterea preturilor limitand fluxul de bani care intra pe piata prin credit. Cresterea preturilor este o problema mare care, necontrolata, poate destabiliza economia.

      Poate daca guvernul ne-ar lasa sa facem treaba si nu ne-ar mai implica fortat modificand legile si salariile in fiecare zi, am putea produce mai mult si in final sa aiba bani sa creasca si pensiile si salariile, si, cine stie, poate o sa fim si noi renumiti pentru medicina si produse IT.


marți, 26 iunie 2018

Trimiteți un comentariu

Alte articole