Razboiul Rece 2.0

Joseph Nye a introdus conceptul de "Soft Power" pentru a defini puterea de atragere si cooptare in loc de constrangere si fortare.

In ziua de azi Soft Power este poate mai importanta decat puterea militara. Europa si SUA au reusit sa influenteze deciziile Ucrainei desi Rusia a trimis la grantia peste 40 000 de soldati si a amenintat de mai multe ori ca va interveni militar.

La fel cum noi am fost atrasi in 1989 de prosperitatea si libertatea Germaniei si a Occidentului, la fel si ucrainienii sunt atrasi de nivelul mult mai mic de coruptie si de prosperitatea economica pe care Europa o are, iar Rusia nu poate schimba acest lucru indiferent cata armata trimite la granita.

Pentru a contracara influenta acestui tip de putere, Rusia incearca insa sa foloseasca propaganda.

Cand a inceput conflictul in Ucraina pe site-urile noastre de stiri printre care si Mediafax au aparut tot felul de comentarii anti europene scrise fara nici un fel de coerenta gramaticala, ele fiind in mod clar traduse cu Google Translate, probabil din limba rusa.

Acum desi comentariile nu mai sunt facute cu Google Translate (probabil Rusia a creat o celula de romani care sa transmita propaganda fara greseli), informatiile pe care acestia le propaga provin din surse de informare rusesti. Acest lucru se poate vedea din folosirea de termeni ca "junta nazista" pentru a descrie regimul interimar de la Kiev, termeni specifici folositi pe canalele de stiri rusesti.

Daca inainte razboiul se ducea pentru o bucata de teren acum razboiul se duce pentru mintile oamenilor, deoarece odata acestea cucerite terenul vine de la sine.

duminică, 18 mai 2014

Trimiteți un comentariu

Alte articole