Nationalism for dummies


   Desi pare ca oamenii au fost devotati si au aparat tara din care faceau parte dintotdeauna, acest lucru nu este adevarat. Inainte de aparitia nationalismului oamenii luptau pentru religie sau pentru un lider, nationalismul a aparut la sfarsitul secolului 18, cuvantul nationalism fiind folosit prima data in 1770, de Johan Gottfried Herder.

   Una din ideile de baza ale nationalismului este aceea ca oamenii ar trebui sa apere interesul tarii din care fac parte mai presus de orice alceva, idee care iese la suprafata de fiecare data cand se discuta relatiile internationale ale Romaniei.

    In timp ce zona Euro era pe marginea prapastiei, randamentul la obligatiunile Italiene se apropia de pragul critic, iar analistii economici vorbeau tot mai serios despre o iesire a Greciei din zona Euro, in timpul summitului de la aceea vreme, in Romania principala preocupare era cum sa obtinem mai multi bani de la UE, chiar daca nu puteam sa ii cheltuim nici pe cei care ii primeam inainte, adica chiar daca noi luam doar 20% din banii ce ne erau alocati, noi vroiam mai multi bani alocati pentru ca asta este interesul national.

   Pare un lucru bun sa aperi interesele Romaniei mai presus de orice, dar ce te faci cand SUA isi apara interesele mai presus de orice? Sau cand Franta sau orice alta tara mai mare ca noi isi apara interesele mai presus de orice? Raspunsul este destul de clar, SUA ataca o tara sau alta pentru petrol, Franta expulzeaza sau ingreuneaza dreptul la munca pentru romani, ofera subventii pentru agricultorii lor in detrimentul agricultorilor nostrii pentru ca da, isi apara interesul lor.

   Cum se poate ca toti sa ne uitam la masacrul din Siria si nimeni sa nu faca nimic? E simplu Rusia isi apara interesul mai presus de orice, si isi foloseste dreptul de veto pentru a opri orice interventie.

    La fel cum tiparul a facut posibil ca oamenii sa se identifice ca membrii ai unei tari, cred ca internetul face posibil ca oamenii sa se identifice ca membrii ai unei specii, si in loc sa ne aparam interesul tarii in care traim, sa ne asiguram ca toti oamenii sunt liberi si au aceleasi drepturi indiferent de tara in care se afla.

vineri, 16 august 2013

Trimiteți un comentariu

Alte articole