Cetatea Filozofiei

                 

De ceva timp orasul meu natal, Craiova, este epicentrul unei dezbateri filozofice foarte aprinse.

Dezbaterea a fost pornita de succesul primarului Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, care a reusit sa reconditioneze fatadele cladirilor din centrul vechi fara niciun ban de la buget, punand presiune pe o firma privata sa faca lucrarile din banii ei.


Sustinatorii primarului invoca argumentele prezentate de cel ce este considerat de unii fondatorul stiintelor politice: Niccolo Machiavelli.

Intr-o perioada in care morala crestina parea ca nu se poate aplica in practica, conducatorul orasului-stat Florenta Girolamo Savonarola a fost ars pe rug ca eretic dupa ce l-a acuzat pe papa de coruptie, Machiavelli a scris cartea sa "Principele".

In aceasta carte incearca sa descrie modul in care un conducator ar trebui sa se comporte: "Conducatorul trebuie sa aiba ferocitatea leului si viclenia vulpii" sau "Un principe nu are cum sa respecte toate acele lucruri care sunt considerate bune la ceilalti oameni".

Cea mai faimoasa afirmatie fiind insa: "scopul scuza mijloacele".

Pe de alta parte sunt cei care nu sunt de acord, tabara carora este reprezentata de procurorii DNA care au concluzionat ca scopul scuza mijolaceale atata timp cat mijloacele sunt conforme cu legislatia in vigoare.

Intr-un oras aflat in plina renastere, in care pasiunea oamenilor pentru cunoastere este afirmata la orice pas prin graffiti-uri cu mesaje de genul "Cred in stiinta" sau " Stiinta trebuie sa renasca", dezbaterea principiilor Machiaveliste este destinata sa continue. Cetatea Baniei a devenit Cetatea Filozofiei.

luni, 20 ianuarie 2014

Trimiteți un comentariu

Alte articole