Cum putem repara capitalismul

Contextul:

Conform unui raport Global Risks 2014, principalul factor de risc al anului 2014 este diferenta de venit tot mai mare intre bogati si saraci; la nivel global cei mai bogati 84 de oameni au o avere mai mare decat cei mai saraci 3,5 miliarde.

Printre factorii care conduc la cresterea acestei prapastii:

- Globalizarea

Firmele au acum o piata mult mai mare unde pot vinde si de unde sa isi extraga profitul, in timp ce angajatii sunt in competitie cu lucratori din tarile sarace care vor salarii mai mici.

- Progresul rapid al tehnologiei

De 5 ani de cand lucrez in constructii am asistat la disparitia meseriei de desenator si la schimbarea modului de lucru: de la desenul liniuta cu liniuta la generarea automata de planuri. Un inginer lucreaza astazi cat o intreaga echipa acum 10 ani.

Keynes spunea ca somajul tehnic (somajul provocat de schimbarea tehnologiei) o sa creasca in timp din ce in ce mai mult dar ca odata cu progresul tehnologiei oamenii o sa fie tot mai productivi si nu o sa mai aiba nevoie sa lucreze atat de mult. Ca exemplu, daca in viitor oamenii o sa fie de 2 ori mai productivi si o sa lucreze 4 ore pe zi, pentru restul de 4 ore o sa lucreze alti oameni iar in felul acesta somajul tehnic nu o sa fie o problema. Dar Keynes nu a luat in calcul ce poate face marketingul, cum ne poate face sa ne dorim lucruri de care nu avem nevoie si cum o sa cheltuim din ce in ce mai mult. Adica oamenii tot 8 ore pe zi vor dori sa lucreze.

O solutie simpla ar fi taxarea oamenilor cu bani, dar acest lucru este aprope imposibil de facut la ora actuala, deoarece aceasta taxa trebuie adoptata la nivel global. Nu se poate aplica taxarea doar intr-o tara deoarece oamenii cu bani isi vor duce banii in alta tara. Fara ca toate tarile sa fie de acord asupra ei taxarea nu avea efectul dorit.

Mai fezabil acum mi se pare atragerea firmelor, care profita din plin de globalizare si de progresul tehnologiei in actiuni caritabile sau investitii in educatie, mediu etc.

Solutia

Cum putem face acest lucru?

In prezent daca o firma investeste in dezvoltarea societatii nu doar ca nu castiga nimic dar pierde si teren in fata competitiei care cheltuieste aceeasi suma dar pe publicitate.

La fel cum Adam Smith zicea ca nu trebuie sa te astepti ca brutarul sa iti faca cea mai buna paine din bunatatea inimii lui ci pentru ca o sa castige ceva din asta, la fel nu ar trebui sa ne asteptam la firme sa ajute oamenii saraci din bunatatea inimii lor ci pentru ca o sa castige ceva din asta.

Ce ar putea castiga firmele din asta? Pai un lucru pentru care se cheltuiesc anual numai in SUA 464 miliarde de dolari: publicitatea.

Standardul VS (Valoare Sociala)

La fel cum exista acum standardele de calitate ISO care certifica faptul ca un produs este conform cu normele in vigoare trebuie introdus un standard, sa zicem VS (valoare sociala) care sa ateste faptul ca firma respectiva investeste bani in scopuri caritabile.

Modul concret in care se poate face asta este de discutat, si sper sa primesc idei si de la voi, o propunere a mea este sa se atribuie o nota sa zicem de la 0-5 pentru fiecare firma in functie de cat la suta din profit investesc inapoi in societate si cat a produs fiecare leu investit - ROI (return on investment).

Standardul poate sa acopere mai multe domenii in care o firma poate investi, de exemplu:

"VS- mediu" pentru firmele care investesc in mediu

"VS- educatie" pentru firmele care investesc in educatie, etc.

Data viitoare cand nu stii daca sa iei Coca Cola sau Pepsi nu trebuie decat sa te uiti pe eticheta cine are un VS mai bun, sau cine investeste in domeniul pe care te intereseaza sa il sustii.

Putem sa nu facem nimic si sa lasam in continuare ca profitul firmelor sa fie contidionat de numarul de bannere pe care si-l pot cumpara si de cat de des apar la televizor, sau putem sa il conditionam de ajutorul acordat societatii. Tie cum iti suna mai bine?

duminică, 26 ianuarie 2014

Trimiteți un comentariu

Alte articole