Uniti! vedem! jumatate de problema!!


    In Key West Florida, in 2012, incercarile oamenilor de stiinta de a combate febra Dangue, o boala foarte periculoasa pentru oameni, potential mortala, s-a confruntat cu opozitia unor activisti.
    
    Compania britanica Oxitec a creeat o specie de tantari modificati genetic, care contin o gena ce produce in cantitati mari o proteina, care le impiedica celulele sa functioneze normal, intr-un final omorandu-i. Cand sunt eliberati in natura supravietuiesc destul cat sa se inmulteasca, transmitand mai departe gena care produce proteina si care le omoara puii inainte ca acestia sa atinga maturitatea, rezultand in eliminarea speciei dupa cateva generatii.
    
    Desi compania a avut deja rezultate foarte bune in insulele Cayman si in Brazilia unde populatia de tantari infectati cu boala Dangue a fost redusa cu 90%, in Florida o activista a strans peste 100.000 de semnaturi impotriva folosirii tantarilor modificati genetic. Argumentul ei "Ce se intampla daca acesti tantari imi musca copii sau cainele?".  Daca ea sau ceilalti semnatari aveau 5 minute rabdare sa se documenteze puteau afla usor ca tantarii masculi nu musca.
    
    Acesta nu este un caz unic in care protestatarii ies in strada sa militeze impotriva a ceva ce nu inteleg. Inainte de pornirea acceleratorului de particule LHC de la Geneva au fost proteste in Bucuresti, oamenilor le era frica ca va fi generata o gaura neagra care va distruge Pamantul. Senatorul PC Marius Marinescu s-a declarat îngrijorat de soarta Terrei, ba chiar a si pichetat sediul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti. „Ne ingrijoreaza faptul ca rapoartele Centrului European pentru Cercetare Nucleara (CERN) spun ca exista o posibilitate infima ca LHC sa creeze gauri negre marunte cu durata de viata redusa sau «monopoluri magnetice» care distrug protonii din atomi”.
    
    Este ok sa iesi in strada sa protestezi impotriva a ceva ce ti se pare gresit dar, daca o faci, ar trebui sa te informezi si sa intelegi ce se intampla.
   
    In timpul discutiilor dintre reprezentantii protestatarilor si comisia pentru Rosia Montana unul dintre reprezentanti spunea: "nu sunt jurist dar am auzit ca e ilegal". Probabil asa nu sunt nici chimisti dar au auzit ca e periculos si nu sunt specialisti in mediu dar au auzit ca e devastator. Nu trebuie sa fii jurist ca sa citesti o lege si sa spui exact ce este in neregula.
   
    Daca folosim logica protestatarilor impotriva exploatarii am inchide centrala de la Cernavoda pentru ca nu vrem sa repetam accidentul de la Cernobal, unde au murit mii de oameni si probabil toti avem sanse mai mari de a face cancer datorita lui, sau am inchide barajul de la Vidraru pentru ca in China, in provincia Henan, un baraj care a cedat a produs moartea a 230.000 de oameni.
   
    Protestatarii au tendinta de a ignora complexitatea problemei. Intrebati sa aleaga intre bani mai multi pentru educatie si spitale sau neinceperea exploatarii or sa aleaga ambele, iar statul trebuie sa gaseasca solutii sa le rezolve.
   
    Daca vor sa schimbe ceva, protestatarii ar trebui sa se documenteze mai mult si sa ia in calcul toate aspectele, altfel nu sunt decat o multime care lupta cu morile de vant.

luni, 30 septembrie 2013

Trimiteți un comentariu

Alte articole